Multikulturalno Sarajevo / Multicultural Sarajevo



 Srpski      English


U koje god doba dana i sa kog god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava. Danas, grad naših najljepših težnji i napora i najsmelijih želja i nada - ovako je o ovom gradu pripovedao Ivo Andrić.
Šeher-Ćehajina ćuprija

























Ovu prestonicu države u obliku srca želela sam već duže vreme da posetim. Konačno sam ovog meseca odlučila da će upravo Sarajevo biti naredni grad koji ću videti. Jedni ga razumeju, drugi ne, ali ono što je jasno jeste da za ovaj grad moramo imati oštro oko i osećaj da se bar na kratko saživimo sa kulturalnom raznolikošću i duhom koji prožima svaki njegov kutak.
Gradska vjećnica



























Sarajevski sebilj



































                  

Izlet u Sarajevu započinjem prelaskom preko Latinske ćuprije, koja leži na čuvenoj reci Miljacki. Istorijska pozadina ovog mosta je bitna za svakog Sarajliju. Izgrađen je u slavu Gavrila Principa, jer se upravo na ovom mestu odigrao čuveni Sarajevski atentat. U sećanje na ovaj događaj most se prvobitno zvao Principov most, a 1993. godine dobija svoj današnji naziv. Bosanci su ga proglasili 2004. godine svojim nacionalnim spomenikom.


































Spomenik Večna vatra








































Pre nego što sam se uputila ka čuvenoj ulici Ferhadiji, zastala sam pokraj Večne vatre, nacionalnog spomenika posvećenog vojnim i civilnim žrtvama Drugog svetskog rata. Vatra danas konstantno gori, a jedini period kada je bila ugašena jeste za vreme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.
Careva džamija




























Ferhadija vrvi od turista. Na sve strane se širi opojni miris čuvenih Sarajevskih ćevapa, a ispred ćevabdžinice Ferhatović koja  važi za najbolju u gradu, red turista stoji i nestrpljivo čeka svoju porciju ćevapa. Sarajevo nisam mogla napustiti, a da pored njih ne probam i neki slatkiš, ovog puta su na meniju bile tufahije iz  Egipta, najbolje poslastičarnice u gradu.

Nacionalni park Vrelo Bosne
Poseta Sarajevu ne bi bila potpuna bez posete Vrelu Bosne, prelepom spomeniku prirode koji se nalazi na periferiji Sarajeva u podnožju planine Ignam. Minijaturna ostrvca povezana mostićima preko brojnih manjih potoka zaista čine predivnu sliku i raj za oči. Verujem da ovde svako može naći svoj mir.
Katedrala Srca Isusova
Šetajući se pored Careve džamije nailazim na jednu prelepu kuću koja je danas pretvorena u restoran sa tradicionalnom bosanskom kuhinjom. Sam naziv je izuzetno interesantan, pitala sam se zašto baš Inat kuća, vodič objašnjava da su se nekada na ovom mestu nalazila dva hana i jedna privatna kuća. Kako je zbog izgradnje Gradske vjećnice bilo potrebno srušiti sva tri objekta, vlasnik kuće stari Benedija toliko se zainatio da je zahtevao da mu se isplati kesa dukata i kuća premesti na drugu stranu Miljacke, tako da gleda na velelepnu Vjećnicu. Danas Inat kuća važi za jedan od najskupljih restorana u gradu.
Uvek svoju priču o Sarajevu završavam ponovnim osvrtom na Ferhadiju, Baščaršiju i simbol grada Sebilj koji je u gradu podigao bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica. Poznato je da je kopiju Sarajevskog sebilja ova prestonica Bosne darovala Beograd na poklon. Uvek kada prođete Skadarlijom, naići ćete na ovaj spomenik.
Ulica Ferhadija
Ljudi su često skloni da iznose predrasude o gradu koji nisu videli i čiji duh nisu osetili. Bilo koje mesto koje želite da posetite, posetite ga zato jer vi to zaista želite, a tuđa viđenja ostavite po strani. Jer svaki grad ima svoju pozadinu koja nas može, ali i ne mora interesovati. Živimo u sadašnjem vremenu, učimo o drugim kulturama i širimo svoje vidike. 
Upoznavanjem drugih ljudi, država i kultura upoznajemo sebe!
Putujte!


xoxo Andri



Comments

budite dovoljno hrabri da život živite kreativno