Dara iz Jasenovca



 Srpski      English


Ćao svima 💜
Pre neki dan sam odgledala sjajan srpski film režisera Predraga Antonijevića, koji je nedavno premijerno prikazan prvo u Americi, a potom i kod nas na RTS1. Većina pretpostavlja o kom filmu se radi, u pitanju je Dara iz Jasenovca. Po mom mišljenju jedan od najboljih filmova snimljenih na srpskom jeziku.
Dara iz Jasenovca je izuzetno dobro snimljena ratna drama. Sami kadrovi, scenografija ali i izuzetno uverljiva gluma su dovedeni do perfekcije, posebno se ističe mala Dara, izuzetno talentovana mlada glumica. Ovaj film možemo smatrati i jednim od prvih značajnijih filmova koji govore o ušasima i nepravdi koji su počinjeni u logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata.
Film jeste težak, veliki broj scena me je nagnao na suze, jer podseća na kako su naši predaci ni krivi ni dužni ubijani u logorima. Film predstavlja samo deo strahota koje su se zbivale u to vreme u Jasenovcu i drugim koncentracionim logorima. 
Vidimo u kakvim stravičnim uslovima su živeli, koliko su mučeni da rade, kako muškarci, tako i žene i deca. Narod u tim logorima je za najbezazleniju stvar stradao. Veliki broj dece je ostalo siročad, mnogo deca su data u nemačke i hrvatske porodice i bivala pokatoličena sa ciljem kako bi zaboravi svoje poreklo i svoje korene.

Veliki deo drame okružuju teške odluke koje su žene morale da donesu suočene sa strahotama genocida. Da li ukrasti kukuruz da bi se nahranilo dvoje dece i potencjalno biti tučena, čak i ubijena? Da li poslati decu u tuđe porodice nadajući se da će imat bolji život, a pritom biti spremna na činjenicu da ih nikad više neće videti? 
Ovo su samo neka od pitanja koja se indrektno postavljaju u filmu i produbljuju još strašniju i jeziviju sliku Holokausta.

Smatram da ovaj film nije ni najmanje antihrvatska propaganda, ne mogu se osporiti istina i brutalna ubistva nedužnih ljudi. Ovaj film ne treba da bude povod burnih rekacija i osporavanja, već treba da bude primer onoga što se sbilo kako na ovom prostoru, tako i u drugim mestima u Evropi i treba da bude opomena da se nikad nešto slično ne ponovi. 

Mnogi inostrani filmski kritičari nazivaju ovaj film brutalnim ostvarenjem, pričom koja se ne priča često. Na stranu prefinjena režija i sjajni performansi glumaca.

Verujem da je film iz političkih razloga izgubio bitku za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Ali i bez Oskara, ovaj film je važan za sadašnje i buduće srpske naraštaje jer stoji tu kao svedočantvo o onome što se desilo, o nedužnoj braći, sestrama, očevima, majkama, bakama i dekama koji su nastradali zbog tuđeg zla i oholosti.
Ukoliko ste gledali Šindlerovu listu ili Pijanistu, onda će vam se svideti ovaj film. Tematika je ista.

Ovo  je bio moj kratak osvrt, neću otkrivati svak detalj filma, to je na vama.

Volela bih da čujem vase reakcije utiske. Kako ste vi doživeli ovaj film?

Volite i čuvajte svoje bližnje! 
Do narednog teksta!

xoxo Andrijana 







Comments

budite dovoljno hrabri da život živite kreativno